Stad - Jan Ketelaars Film

STAD (1984)

Een stad. Geen Venetië, Parijs of Amsterdam. Een gewone stad. De achtste stad van Nederland. Voor de ongeveer 154.000 inwoners hun dagelijkse omgeving. Door de inwoners een beetje ironisch “de schoônste stad van het land “ genoemd. Nog niet zo lang geleden stond de stad bekend als “wolstad” met zijn talrijke rokende fabrieksschoorstenen en hoog oprijzende kerktorens.
Tegenwoordig zijn nog slechts de resten van de wolindustrie en het katholicisme zichtbaar. Droevige overblijfselen van wat verdwenen is. Met zijn vele lege plekken waar ooit gebouwen hebben gestaan, is het een plek “zonder hart”, een plek die zijn wortels kwijtgeraakt is en die zichzelf vergeefs opnieuw probeert uit te vinden. Kortom, een stad zonder sterren, een stad die niet de moeite van een omweg waard is. Speciale kenmerken: geen.
Een stad die zichzelf lijkt te ontkennen. Zijn inwoners lijken zich te hebben neergelegd bij het ontbreken van bewonderende blikken.
Een dag en een nacht kijken en luisteren in het hart van de stad. Op zoek naar het karakter van een verwaarloosde omgeving prikkelt het de verbeelding. Stadsbeelden en geluiden van Tilburg, die tegelijkertijd karakteristiek zijn voor steden die dezelfde eigenschappen hebben. Associaties met dergelijke steden dringen zich als vanzelf op aan de toeschouwer.
Vanuit het gezichtspunt van de onzichtbare reiziger wil STAD in een observerende stijl de sfeer en stemming van de “onzichtbare” stad voelbaar maken. Het gewone wordt ongewoon, waar gemakkelijk aan voorbij gelopen wordt, krijgt in STAD alle aandacht. De sobere zwart/wit beelden spreken voor zichzelf.
Strakke, fotografische kaders en subtiel, suggestief geluid geven onze geboortestad vorm.

Producent: Pieter Kersten voor Cyrene Producties
Geluid: Karel Evers en Kees van der Knaap

Festivals en vertoningen

  • 1984 Nederlands Film Festival
  • De film is regelmatig vertoond in het Filmhuis in Tilburg. Onlangs heeft de gemeente Tilburg de film aangekocht voor het archief.