Stad - Jan Ketelaars Film

BIO

Jan Ketelaars (1951) studeerde enige jaren aan de afdeling Film van de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag. Vanaf 1976 regisseur van een aantal korte experimentele films. Onder andere “Katarakt”-1978, “Souslevent”-1979 en “Photographing a model”-1979. Met name “Katarakt” is op vele plaatsen in de VS en Europa te zien geweest (o.a. MOMA -New York, Centre Pompidou – Parijs, Stedelijk Museum- Amsterdam)

Jan werkt sinds 1983 met Paul van den Wildenberg aan persoonlijke, beeldende documentaires. Het ongewone van het gewone en de vergankelijkheid van de menselijke inspanningen hebben hun bijzondere aandacht. De mens in relatie tot zijn omgeving is een terugkerend thema in hun gezamenlijke werk. “Stad” (1984) over hun geboortestad Tilburg, “Terrain Vague” (1992) over de rand van Amsterdam (o.a. vertoond in het hoofdprogramma van het International Film Festival Rotterdam), “Thuis” (1996) over huurders in Amsterdam (o.a.vertoond in competitie op het IDFA en uitgezonden door de VPRO; vertoond op Canal+ in Frankrijk), “Wasteland- de berg en de kuil” (2001) over de relatie tussen de mens en door mijnbouw geschonden landschappen (uitgezonden door de VPRO). “Uit/zicht”(2002), een korte speelfilm over een buitenlandse man in een caravan achter de dijk die een brief schrijft. “Droomland” (2004), een lange documentaire over het leven achter de droom in Oost-Montana (VS).”Triptiek, beelden van en koninkrijk” (2011) over het spanningsveld tussen droom en werkelijkheid op drie plekken in Nederland.

Jan legde zich vanaf 1985 vooral toe op montage en heeft voor vele regisseurs aan uiteenlopende films gewerkt. O.a. voor Ben van Lieshout, Ton Koole, Leendert Pot, Barbara den Uyl, Hans Krikke, Erik Willems, Noud Heerkens, Grietje Keller, Mani Kaul, Mercedes Stalenhoef, Annette Apon, Leen van den Berg, Frederieke Jochems.
Jan was ook producent voor Jura Film (met Ruud Monster), Geelprodukt (Leendert Pot) en Terrain Vague Film (met Ronald Groenink).
Hij regisseerde ook een korte speelfilm (Randonnée) en een documentaire (Stille Krijger), beide gesitueerd op een bijzondere plek in Zuid Frankrijk.

Jan werkte van 1988 tot aan zijn pensioneren in 2018 als part-time docent aan de afdeling Media van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is lid van de werkgroep Filmhuis van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt. In Het Lichtruim in Bilthoven worden maandelijks arthouse films vertoond uit de hele wereld.